Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


vrijdag 20 juni 2008

Libero professionista

Europeo In deze periode waar iedereen natuurlijk vol is van Oranje en de “Europeo” zoals ze hier zeggen (“Si, grazie a Olanda siamo in quarto-finale”, moeten ze ruiterlijk toegeven!) ga ik het dit keer zoals de titel suggereert niet hebben over de vrije speler op het veld of de miljonairs  onder “onze” jongens, maar over mijzelf! Hoezo dan, zul je denken, Nico een libero professionista? Dat zit zo.



Het zal niet iedereen bekend zijn maar als je naar het buitenland verhuist, laat je je meestal uitschrijven uit het bevolkingsregister. Maar als er vervolgens geen inkomen meer is uit het goede Vaderland, wordt je zonder pardon uit de ziektekosten verzekering geknikkerd. Dat is met mij het geval en ik liep het risico dat ik in Italië een tijdlang onverzekerd zou rondlopen. Toen ik daar achter kwam heb ik het verhuisbericht aan de verzekering schielijk ingetrokken en me niet afgemeld bij het Bevolkingsregister in Nieuwegein. Officieel woon ik nog steeds aan de Kervelgaarde. Daarom weet de Belastingdienst ook niet beter (dank, dank Christa en Leon voor het doorsturen van de blauwe enveloppen!).



Asl Het is dus van belang dat ik mij hier in Italië zo snel mogelijk laat verzekeren. Gelukkig kan iedereen (dus ook ik, dacht ik)  zich hier melden bij de ASL, het Italiaanse ziekenfonds. Elke dinsdag houdt de juffrouw van de ASL kantoor in Santa Maria. Nadat we onze residentie hier geregeld hadden, was daarom onze eerste gang naar de ASL. De juffrouw keek wat moeilijk, toen ik met mijn paspoort en mijn residenza kwam aanzetten. Nee, eigenlijk wist ze het wel zeker. Je moet òf een baan hebben òf een eigen bedrijf hebben, wil je recht hebben op inschrijving in het ziekenfonds. Als je als zefstandige een bedrijfje hebt, bijvoorbeeld een B&B, moet je toch echt wel bij de Camera di Commercio zijn ingeschreven.” Maar dát wilden we juist niet omdat er dan weer allerlei regels voor albergi en alloggi gaan gelden: zoals de voorschriften over het aanleggen van nooduitgangen, brandblussers e.d.



Hoe lossen we dat op?



Frans Nu wil het geval dat ik vlak voor ons vertrek Frans, een oud-collega heb gesproken. Tien jaar geleden is hij al begonnen zijn ervaring bij STW te gelde te maken door voor anderen goede projectvoorstellen te schrijven. Daar kon hij wel wat hulp bij gebruiken. “Zou jij niet eens….?” Dat ik in Italië zou zitten (da’s toch niet naast de deur), was volgens hem geen probleem: “Internet en zo…” en bovendien had ik tijd zat. Een dag later stond mijn pasfoto en CV al op de website van Hand-on-grants bij die van de overige teamleden. Naast B&B-houder, ben ik dus nu ook een consultant van Frans op afstand.



Zoals we al eerder hebben geschreven had Giorgio ons op het spoor gezet van Paolo Bobba, een van de bassen in het gospelkoortje, die in het dagelijkse leven commercialista, of Hpim4002Hpim4003financieel adviseur. Tijdens ons eerste gesprekwas Paolo heel zeker. Inschrijving in de Camera di Commercio was volstrekt niet nodig. Als zelfstandige heb je alleen een partita IVA, een BTW-nummer, nodig en moet je je melden bij de INPS, de instelling die hier pensioenen uitbetaalt en daarvoor de premies heft. En wat nog mooier was Paulo kon dat allemaal  voor mij regelen.



Wat voor ‘type’ zelfstandige ik ben nu eigenlijk? Dat was niet zo eenvoudig te zijn. Op de lange lijst met beroepen van advocaat tot deur-aan-deur verkoper lijkt niets op mij van toepassing te zijn. Het enige dat overblijft is de categorie “Altro”. Omdat we er vervolgens een beschijving bij moesten geven ben ik volgens Paolo nu een “Conzulenza in materia di ottenamento di financiamenti communitare per enti pubblici e privati”, oftewel subsidieaanvraagschrijver.



Inps Vandaag is het zover. Gewapend met een stapel papieren die ik van Paolo heb gekregen en een gloednieuw IVA-nummer, liepen we naar het bureau van de INPS. Van de portier bij de ingang kreeg ik een gestempeld briefje dat mij toegang verschafte tot de tweede verdieping van het gebouw. Daar leverde ik mijn stapeltje in bij het enige loket die in de lange open was en kreeg van loketbeambte een ontvangstbevestiging teruggeschoven. Deze bevestiging van inschrijving zou samen met het bewijs dat ik een partita IVA heb er voor moeten zorgen dat de juffrouw van de ASL mij de felbegeerde tessera, het ziekenfondskaartje kan verschaffen.



Maar of dat lukt….?

1 opmerking:

  1. Ik heb er meteen op gegoogled, maar kan je consultancy niet vinden. Stuur eens een linkje.

    BeantwoordenVerwijderen