Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


zondag 19 oktober 2008

il silenzio

Img_0923 Hè hè, even rust. Het is tenslotte zondag en dan wordt er in Italië toch echt ook niet gewerkt. Niet door de bouwvakkers, tenminste, wel door de wijnboeren, want we zagen Antonio vanmiddag al weer op zijn trekkertje ver...trekken. Ook Roberto, de buurzoon is blij dat er even geen rumoer is en ook hij vindt dat de lavoratori de eerste week erg veel werk hebben verricht.Wij werken ook niet op zondag ... of toch wel? Nico heeft zijn eerste betaalde opdracht van Frans gekregen, dus verdienen we eindelijk weer eens wat geld in plaats van het alleen maar uit te geven. Wat zeg ik: we lopen binnen! :-) Zelf heb ik op advies van Torti weer een boom omgezaagd, de loofboom die tegen het hek staat. Volgens expert Torti, hij weet niet alleen alles van slopen en verbouwen, maar ook van groente en planten, bedreigen de wortels van de boom de muur waarop ons hek rust. Img_0925  OK, weg ermee. Het uitzicht wordt steeds weidser. Ook de kleine eik is aangepakt, weer op ongevraagd advies van Torti. De lage takken zijn gesnoeid, zodat de boom al zijn groei-energie gaat steken in het maken van een mooie schaduw-werpende kruin. En dat net nu we een prachtige parasol (3m doorsnee) hebben gekocht in de uitverkoop. Jaja! Maar misschien zaag ik de eik wel kort bij de aarde af, al wil Torti daar absoluut niets van weten, zo'n mooie boom! Hij is überhaupt erg voorzichtig met het omhakken en verwijderen van planten en vraagt alles vantevoren. Mag die robinia weg? È brutto, hij is lelijk, zegt ie er dan bij, om mijn beslissing te vergemakkelijken. Om de fundering van het terras te kunnen maken, moet een mansdiep (? manshoog bestaat als woord, maar dit klinkt als het marsdiep) gat gegraven worden,    en daarvoor dient de immer bloeiende roos een beetje gesnoeid worden. Torti komt speciaal aan mij vragen of ik het even wil doen ... om me vervolgens uit te maken voor slechte snoeier, non sei un buon potatore, wanneer ik de snoeischaar zomaar ergens in een doornige tak plant. Meteen geeft hij aanwijzingen: nee niet daar, maar dáár. Toch een heel verschil met mijn ervaring in NL, waar zelfs de erkende hovenier gewoon over de bestaande planten heen walst en bomen kapt die uitdrukkelijk moeten blijven staan!Img_0886 Img_0891Het gat is er trouwens al en het beton is al gestort.
Verder is het dus rustig en gelukkig weer lekker zonnig, na een grauwe en koude zaterdag. Gisteravond was onze chorista weer op avontuur met zijn Gospel-gezelschap, in Pavia deze keer. Zelfde repertoire ("ies got de ole weurld in ies ends"), maar met nieuwe gebaren en bewegingen, die iedereen goed uitvoerde ... behalve onze padrone, want die lette even niet op. Het schijnt toch een groot succes te zijn geweest, als je mag afgaan op de enthousiaste post-concert email van Simone de dirigent. Die mails staat namelijk bol van de superlatieven uitroeptekens, onderstrepingen en andere HOSANNA!!kreten.
Kijken of wij de volgende week ook weer zo enthousiast kunnen zijn over onze klussers. Morgen vanaf 7:45 is het weer raak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten