Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


maandag 20 oktober 2008

i bucchi

Img_0934 Vandaag zijn er door de werkers van Torti gaten geboord. Zo. Ik kom meteen met een verrassende binnenkomer, of niet soms?
Gaten, nog meer gaten? Ja, Torti "gaat" maar door. Deze keer waren de "openingen" (eufemisme) nodig voor de balkons, of beter: voor de steunbalken waar de balkons op komen te rusten. Drie per balkon, want, tegenvaller, in de gevel zit ook een steunbalk en die zit in de weg. Andere ophangconstructie, extra steunbalk. Dat wisten we al een paar dagen. Maar terwijl het gehamer voor die in totaal zes gaten dus vanochtend om 7:45 alweer begon, kwam Torti ons niet veel later al halen om van buiten te bekijken wat er mis was. Zijn gezicht stond op onweer. Met zijn typische wenkgebaar (als je achter hem loopt zie je de vingers van een van zijn handen een soort krabgebaar naar achter maken, terwijl zijn arm gewoon recht langs zijn lichaam hangt) leidde hij ons naar de plek des onheils. Achter een van de gaten liep een duidelijk een buis: de afvoerpijp van de verwarmingsketel. Daar kon dus geen balk ingehangen worden. Tegenvallertje. Wat nu? Dat wilde Torti van ons weten. Wij verwezen braaf naar de ingegnere, die Torti met tegenzin belde. Het omleiden van de buis zou betekenen dat de gevel  langs de buis helemaal open zou moeten. Daar had hij geen zin in. Wij ook niet. Het balkon wordt dus 10 cm smaller, was de uiteindelijke conclusie. Iedereen tevreden? Nou, niet helemaal. Torti was kennelijk met het verkeerde been uit bed gestapt. Niet veel later wenkte zijn handje ons weer naar buiten. Hij liet zien dat de oude grensmuur zo scheef hing doordat er nooit bewapening in was aangebracht: Ditelo all'ingegnere! Zeg dat maar tegen de ingenieur! Ja best, maar waarom? Hij wist toch al dat hij de muur opnieuw moest funderen? Geen tegenvaller, volgens ons. Hopelijk heeft morgen zijn andere been als eerste goed gefundeerde grond onder de voet!
Img_0940Img_0929Img_0932Img_0941      Humeur of geen humeur, de echte werkers hebben weer hard gewerkt vandaag. De oude grensmuur is nu helemaal gesloopt en er is een sleuf waar de fundering in moet komen. Het ijzer voor de bewapening is opgehaald en deels al gevlochten. De gaten voor de steunbalken zijn er, alle zes. Het puin is geruimd. Morgen is het hopelijk wat stiller. Of zouden er nog meer gaten moeten komen? Dat zou een tegenvaller zijn!

1 opmerking:

  1. Schiet volgens mij leuk op bij jullie. Waar staat de oudere padrone nou eigenlijk aan te bikken? Als ik moet meedenken met de .it perikelen, dan hoor ik het wel?

    BeantwoordenVerwijderen