Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


maandag 28 januari 2008

Un arcobaleno nelle nuvole

ofwel een regenboog in de wolken. Wolken? We zien alleen maar sprakeloos makende (en dus tekstloze) panorama's van azuurblauwe luchten, denken jullie natuurlijk. Klopt. Vandaag was het warempel nóg helderder dan de afgelopen dagen, met alleen wat hoge sluierbewolking. Op weg naar Montecalvo zagen we het Alpenmassief al van top tot teen in het Noorden, toch al gauw een afstand van een km of 100. Verrassend genoeg echter waren ook de toppen van de Appenijnen van de Oltrepò zichtbaar, mét sneeuw! En dat terwijl het in Santa Maria delle Versa, ons dichtst bijzijnde dorp, 16 graden was!Hpim3397_2Maar goed, de regenboog dus. Toen ik vanmiddag na een uurtje of wat hard werken in de voortuin (in het lentezonnetje, héél vervelend dus) mezelf neervlijde in het droge gras/onkruid op mijn favoriete plek in de achtertuin (vanaf dit punt lijkt ons huis nu al, zonder mooie opgeknapte gevel, een rijk patriciërshuis) en besloot om me, na een minuut of wat genoten te hebben van het iedere dag weer andere uitizcht op de vallei en heuvels voor me, eens helemaal achterover te werpen, toen zag ik dus: blauwe lucht, een onhoorbaar vliegtuig met condensspoor (als je vanuit het zuiden, Sardinië/Palermo?, naar Milaan vliegt, kom je over ons huis!), de eerste vlinder, wat sluierbewolking en ... de regenboog! Tussen de sluierbewolking zag ik eerst één kleur, rood en toen ik langer keek het hele spectrum. Nog nooit meegemaakt: geen regensluiers, toch de regenboog. Kennelijk veroorzaakt door de ijle structuur van de sluierwolk, die veroorzaakt dat het licht gebroken en doorgelaten wordt. Waar is de foto? Tja, het toestel lag in het huis en dat was toch al gauw een meter of 100 lopen (gnagnagna) en ik kon mezelf niet losrukken van dit prachtige beeld: jullie hebben pech! Een filmpje dan maar? Of een panoramafoto? Of allebei?Hpim3404Panorama007341014

5 opmerkingen:

 1. Mensen laat je niks wijsmaken:

  +16 graden is gewoon de hellingshoek en de Alpen?
  wolken op afstand!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook een Smulders29 januari 2008 om 15:00

  Dit was met afstand de leukste reactie op de weblog van de afgelopen 5 maanden. Telkens als ik aan deze zeer geestige opmerking denk, schiet ik weer in de lach: bravo! Heb wel zo'n idee uit welke koker dit komt, zowel qua persoon als genetisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Pavianen zitten te broeden, tis tenslote voorjaar. :-P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bitch (in functie)30 januari 2008 om 15:40

  Mannen toch! Halen jullie zomaar de Nederlandse en Italiaanse spelling van dat prachtige berglandschap door elkaar. In het Nederlands Apennijnen (één "p"; twee "n"-en). In het Italiaans Appennini (twee "p"'s en drie "n"-en).
  Heerlijk! Bitch in functie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je merkt het: we zitten in de overgang!

  BeantwoordenVerwijderen