Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


donderdag 13 november 2008

La muffa

Img_1229  Een week geleden zat Torti uitgebreid met ons te roddelen over de vorige eigenaar van ons huis, Colombo. Eén van de redenen waarom deze laatste Torti niet wilde betalen was dat er allemaal schimmel, muffa, was ontstaan in de verblijfsruimte. Maar volgens Torti was het allemaal eigen schuld, want Colombo had de stufa, de haard (die er toen kennelijk nog stond), hoog laten branden met alle ramen dicht, terwijl de ruimte nog vochtig was van de pas gelegde tegelvloer (of zoiets). Tja, het zal wel zo zijn maar soms begin je toch te twijfelen. Want wij hebben nu ook muffa, en daar is geen haard aan te pas gekomen. Het enige wat daarvoor nodig was, was het maken en openlaten van gaten in de buitenmuur. De eerste waterschade, uitgerekend in de pas helemaal fris geschilderde slaapkamer natuurlijk (en niet in keuken bijvoorbeeld), dateert van de regenperiode van ruim een week geleden. Maar sindsdien is de drempel van de aanstaande openslaande deuren op de bovenverdieping gelegd en is alles dichtgesmeerd met cement. Alleen de deuren zelf ontbreken nog. Het leek daardoor aardig waterdicht. Na vannacht weten we beter. Img_1231 Img_1232  Het regent alweer een tijdje en vanochtend hoefden we bijna niet uit het raam te kijken om dat te weten. Het water liep namelijk ook binnen langs de muur. Je kon en kunt de sporen zien. En er is dus de schimmel, die welig is gaan tieren op de natte ondergrond. Wij kunnen ook wel tieren! Daar worden we niet vrolijk van, zoals sommige mensen zeggen. Zeker ook niet omdat het de komende dag en nacht nog blijft kletteren. Straks hoeven we buiten geen zwembad meer aan te leggen, want ...
Vanochtend zou Cassani komen om met ons en Torti te spreken. Ik sprong tegen achten uit bed, om op tijd aangekleed te zijn als bel zou rinkelen. Maar nee, om half tien was er nog steeds niemand. Kennelijk was de zaak afgelelast, in verband met de regen. Allemaal best, maar waarom weten wij dat dan niet? En er was nu toch wel iets te bespreken geweest, juist in verband met de regen. Dan zelf maar bellen, met Cassani: "Ik was al onderweg en halverwege, toen Torti belde om het af te zeggen. Hij zou jullie waarschuwen, zei hij." Nou dat is dan niet gelukt! Maar nu ik Cassani toch aan de lijn heb, kan ik gelijk mijn beklag doen over de lekkage en het langdurige proces met de ramen. Ik voel geen idee van prioriteit bij Torti, zeg ik tegen Cassani, of iets wat er op lijkt, in het Italiaans. Hij gaat Torti erop aanspreken, is de reactie van Cassani. En nu afwachten of Torti er blij mee is dat ik hem Cassani op zijn dak gestuurd heb. Maar ja, wat moeten we anders? De regen regent door en de schimmel schimmelt lekker verder.

3 opmerkingen:

  1. Hadden jullie nou maar een Piet (van de Italiaanse droom), die had overuren gemaakt om alles binnen één dag te regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie een zwarte Piet aan de horizon opdoemen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tip van de net uit de schimmelige tropen teruggekeerde gabber: plantenspuit vullen met water met een beetje chloor/bleek erin en spuiten maar. NIET afspoelen, gewoon laten zitten dan trek de schimmel en het zwart na een paar uurtjes weg en dan blijft de schimmel zeker ook een tijd weg. Ik had dergelijke problemen in de badkamer, maar heb sinds ik dat gedaan heb geen last meer!

    BeantwoordenVerwijderen