Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


zondag 6 juli 2008

fare dei lavoretti

Hpim4273_2Hpim4272   Gisteren zijn dan (eindelijk) de parenti aangekomen, die we node nodig hadden voor het meebrengen van allerlei onmisbare B&B-bestanddelen (badkamerplafonnières, toiletrolhouders, Hpim4271 kruikjes corenwijn) en voor het uitvoeren van bepaalde fai-da-te werkzaamheden, zoals het trekveren van het snoer van de rioolpomp, het kitten van het lekke bad enzovoorts. Maar na de (zweet)kleffe verwelkomingsrituelen gingen we natuurlijk eerst aan de drank en aan het Menhir-diner. Klussen kan de komende weken ook nog. Toch? De prosecco van Giorgio werd soldaat gemaakt evenals een pinot nero van Cà Re. De gasten werden rondgeleid in het huis in nieuwe staat van inrichting. De electriciteitsverrrichtingen van super-elettricista werden bewonderd.Hpim4276  Bij de Menhir werden het pizza's en calzone's besprenkeld met de huis-bonarda en afgesloten met (voor sommigen) een al dan niet lichtgevend toetje. Lekker lekker. De nachtelijke terraszit (het is heerlijk buitenzit-weer) leidden tot bespiegelingen over sterrenbeelden, satellieten en dergelijke. Een enkeling zag een vallende ster. Bij het uitlaten van Saar spotten we een paar vleermuizen, maar de vuurvliegjes waren dit keer minder talrijk.
Na het uitgebreide ochtendontbijt (met een lekker eitje?) begonnen de ware klussers aan hun taak en deze stortten zich in de cantina voor het correct aansluiten van de pomp en het verdere elektra (ik meen me te herinneren dat we al drie dagen riepen dat ALS EERSTE het bad dichtgekit moest worden, maar goed, hou die echte klussers maar eens tegen al ze het op hun heupen krijgen). Al snel volgde de conclusie dat er vooral eerst van alles GEKOCHT moest worden. Dus ging het op weg naar de CASTORAMA. Nee, toch niet, we moesten wachten op de antennista van een paar huizen verderop, die ons hopelijk eindelijk van de gewenste tv-kanalen zou gaan voorzien. Hij kwam opdagen gelukkig en na wat aftastende schermutselingen kwam de expert tot de conclusie dat hij wat wij wilden in zijn 20-jarige praktijk nog nooit was tegengekomen. Maar goed, hij ging uitzoeken of het kon. Hij was tenslotte professionista, zoals hij niet naliet keer op keer te vermelden. En passant begin hij over leeftijden en vertelde hij dat hij 58 jaar was. Vervolgens kon hij niet geloven dat de oudere padrone 57 was! God was hem dan wel heel goedgezind geweest dat hij er nog zo jong uitzag. Daarna begon de antennista  aan een roddel over onze benedenbuurman Francesco: dat was geen goed mens, zei hij, dal cuore. Hij waarschuwde ons voor de streken van deze  bastardo, die zijn seizoenswerkers niet uitbetaalde, achter je rug over je lasterde en je werklui aanraadde (idraulico, elettricista) die je voor duizenden euro's oplichtten. We moesten natuurlijk zelf ons oordeel opmaken, maar we moeste  stare attenti, oplettend zijn.Hpim4281  Ondertussen wachtten de anderen in spanning af!
Eindelijk konden we naar de Castorama, via en zeer panoramische route. Al wandelend door deze megastore werd besloten nog meer te kopen dan op het van huis meegenomen verlanglijstje stond ... tot een bedrag van een kleine 500 euri. Meer elektra-draad in de juiste kleuren, een tegelsnijder voor de 34x34 tegels in de cantina, Hpim4280 plachettes voor op de nu zo goed aangesloten schakelingen en stopcontacten (deze waren in de aanbieding, dus ja, dan sla je toe, 19 stuks alleen voor de bovenste verdieping: 190 euro!), een handdoekenrekje, een lamp voor het bordes buiten en voor de gang binnen, een electro-thermometer (33 graden buiten, 50% luchtvochtigheid), de kit voor het bad, wat al niet meer ... Een nieuwe doucheslang cq kop bleek toch niet nodig, want de als klungelsysteem beoordeelde eerdere aankoop bleek beter dan gedacht, kwestie van de doucheslang goed aansluiten en niet ondersteboven ... soms is het zo simpel! En voor dat ontdekt is en al dat spul, na heftig heen-en-weer ge-sms met het thuisfront, allemaal in de boodschappenkar ligt ... is het al weer tijd voor de pranzo waar hetzelfde thuisfront zich heel braaf over gebogen had. Alsnog het lekkere eitje. Tegen tweeën togen de klussers dan toch echt aan het werk ... in de cantina uiteraard. Het bad wacht. Petekind en vriendin bogen zich over de installatie van de thermometer en na wat batterij-gedoe bleek deze te functioneren. Hpim4290 Hpim4289 Petekind vergreep zich aan de boormachine en hing de buitensensor op zonder het bordes te doen instorten. We zijn trots! Padrone junior hield zich verre van de praktijk en hield zich bezig met wat heen en weer geschuif van wat vermogensbestanddelen van de padroni om een zo hoog mogelijke rente te realiseren. Tegen een uur of vijf bleek het electra in de cantina klaar en werd het tijd voor een terrasje prosecco in St Maria. De weg erheen werd in verschillende geledingen te voet via de ene of de andere route, dan wel per auto, dan wel liftend afgelegd: te ingewikkeld om allemaal uit te leggen, maar uiteindelijk zaten we toch allemaal aan hetzelfde tafeltje aan een glaasje van het een of ander. De eerste klusdag was rond! Morgen is het echter meteen al een vrije dag, want de oudere padrone heeft koor en we willen naar de zondagmiddag-pranzo met hond, dezelfde van twee weken geleden. Het is maar eenmaal (in de week) zondag tenslotte!

3 opmerkingen:

 1. Tja daar heb je het al met die Italianen:

  http://www.gne.tweakdsl.nl/it.mp3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze bijdrage wekt de indruk dat bitch ondertussen uit haar neus zit te eten. Niet is minder waar! Zie eigen blog op later tijdstip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En wat hadden de padroni nog meer geïmporteerd willen hebben? Aangezien ze alles op een koopje willen; De Gabbertjes komen via het voormalig oostblok......!!!!????

  BeantwoordenVerwijderen