Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


zaterdag 25 april 2009

Collinosità

Heuvel Ofwel: heuvelachtigheden, een woord dat ook in het Italiaans niet bestaat, maar dat wel het onderwerp van dit bericht weergeeft. Wat zijn die –heden? Wind en water! Begrippen die toch meer aan Nederland dan aan Italië doen denken. Maar ook hier regent het en waait het zo nu en dan, voornamelijk in de winterperiode. Het voordeel is dat het landschap zelfs ’s zomers overwegend groen blijft en niet zo dor en geel wordt als in Midden- of Zuid- Italië.
Img_3321  Het merkwaardige gevolg van die regen, heuvelachtigheid nr.1, is nu dat er zelfs in onze tuin (en tot voor kort in de kelder) tot vlak onder het oppervlak water staat. Terwijl we bijna boven op een heuvel wonen, een meter of 70 boven het dal. Dáár zou het water naar toe moeten lopen, toch? Maar het gat dat Torti in de tuin gegraven heeft, bewijst het tegendeel: het grondwater staat tot zo’n 20 cm onder het oppervlak en vertoont niet de neiging om snel te zakken. We hebben nu een dompelbad met heel helder water. Misschien wordt het zwembad uiteindelijk een natuurzwembad! Ook leuk en èrg unplugged.
Img_3326Img_3324   Heuvelachtigheid 2, en logischer verklaarbaar, is de wind die af en toe opsteekt. Over het algemeen waait het hier veel minder dan over het Nederlandse laagland. Maar àls het dan gaat waaien … Vorig jaar zomer vanuit het niets binnen 20 seconden storm, de ramen kregen we bijna niet meer dicht. Met kerst, toen we afwezig waren zijn de pannen van het dak gewaaid. En ook afgelopen week ging het opeens midden op een zonnige dag heel hard waaien. De wind neemt een aanloop over de vlakte en bespringt bijna letterlijk de heuvels. Wel spectaculair.
Img_3378  Heuvelachtigheid 3 heeft te maken met onze oprit. Cassani kwam afgelopen donderdag langs om te inspecteren en adviseren. Torti kon de oprit niet maken, want er zat een heuvel in. Dat had hij vastgesteld door overal bakstenen heuveltjes te "poepen" en die bleken op de gewraakte plek erg laag uit te vallen. Wij snapten het niet meteen, maar met Cassani erbij werd het duidelijk. De oprit heeft over de breedte, ter hoogte van de deur naar de cantina een verhoging en die moet eruit wil Torti een laag van tenminste 10 cm beton kunnen storten. Gaat hij dus weer “jekkeren”. Mooi zo, want dan kunnen Cis en Chris dat fenomeen ook nog meemaken. Als Torti het tenminste binnenkort gaat doen, want vrijdag bleef hij alweer weg, terwijl het stralend weer was … Maandag wordt weer een regendag, en zo schieten we weer (niet) lekker op. Ook het terras kan door de om-de-zoveeldaagse regen niet afgemaakt worden, grrgrr.
Het komt af het komt af het komt af, dat is de mantra die ons gerust moet stellen. Zou het helpen?

2 opmerkingen: