Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


donderdag 5 maart 2009

Il colpo alla nuca

TorcicolloDe Nekslag. De nekslag? Is de verbouwing nu echt gestrand? Hebben de padroni het nu toch opgegeven? Blijkt er gif of jpg onder het huis te liggen, zijn alle muren van asbest, of is er een andere eigenaar van het huis op komen dagen??? Welke ramp heeft hier toegeslagen?
Nou, de letterlijke nekslag. Wat is het geval. De tengere(?) padrone wilde eergisteren onder de douche stappen, draaide zijn hoofd even naar rechts (godweetwaarom) en … tsjààààk. Een pijnscheut schoot vanuit de overgang van nek naar schedel naar boven en veroorzaakte een explosie in het bollebozenhoofd. Middeleeuwse limieten, astrologische integralen en Italiaanse Fibonacci-reeksen vatten vlam en het brein van de padrone klapte bijna uit elkaar van een onverdraaglijke mal di testa.Ziek De pijn zakte weer weg en de padrone stapte dus toch maar de douchecabine in. Daar werd hij echter al snel misselijk en duizelig en bovendien kwam de knallende hoofdpijn ook weer opzetten. Auauau. Paniek sloeg toe, want even dacht hij het loodje te gaan leggen (fatale hersenbloeding: hij was nog in de kracht van zijn leven etc, of levenslange verlamming vanaf de bovenste nekwervel: de blog dus voortaan typen met een pc die op oogbewegingen reageert). Met moeite droogde de padrone zich af, kleedde zich min of meer aan (ging niet, hoofd kon niet meer naar beneden gebogen worden en bovendien: die koppijn, die koppijn!) en riep tegen de nietsvermoedende sudoku-padrone: "We moeten naar de Pronto Soccorso, de Eerste Hulp!". Nu is de betreffende padrone nogal anti-panisch van aard (erg kalmerend, dat sudoku-en) waar het zijn eigen gezondheid niet betreft en dus raadde deze aan om eerst eens rustig te gaan zitten. Zeggen we immers ook altijd tegen Saar als ze over de rooie is: “Ga toch lekker liggen!” Ok, rustig zitten. Toegegeven het hielp, even. Maar de nek en het hoofd voelden toch wel erg pijnlijk aan. Iedere beweging van het hoofd zorgde voor een nieuwe pijnexplosie. Het transport naar de dokter leek dus ook niet erg aantrekkelijk, over de hobbelige halfingestorte wegen van de Oltrepò. Nog maar even aanzien dan … hét huismiddel bij uitstek.
Die dag heeft de padrone verder vooral in bed doorgebracht, verdoofd door vele paracetamols en gekweld door paniekgedachten over nekhernia’s. De volgende dag, gisteren, na een niet eens zo slechte nacht, viel het allemaal alleszins mee. Minder pijn, meer bewegingsvrijheid. Maar het hoofd wilde nog steeds niet naar beneden kijken. Lastig als je trappen loopt en daar is de padrone dan ook al drie keer bijna afgelazerd. Lastig ook als je iets wil lezen of als je de pc wil gebruiken (toch maar vast een cursusje oogbewegingen?). Koken? Vergeet het maar. ’s Avonds kwam de hoofdpijn weer opzetten en de nacht verliep nu heel onrustig. Het door dolksteken geplaagde padrone-brein ging geheel uit zijn dak en produceerde een vloed van onsamenhangende woorden en beelden. Emicrania1_2 Het leek wel of de Hema geëxplodeerd was en of elk artikel afzonderlijk voorbijgevlogen kwam. Een gekkenhuis, een Enschedese vuurwerkramp, een doldwaze Één-van-de-Acht, een op hol geslagen kermis. Geradbraakt stond het geplaagde slachtoffer deze ochtend op en begaf zich naar de plaatselijke arts. Torcicollo luidde het oordeel, wat het woordenboek heel laconiek vertaalt als “stijve nek”.   De uitgebreide uitleg van de arts kwam er daarentegen op neer dat de padrone-nek getroffen was door een soort zweepslag. Oorzaak: te grote ongebruikelijke belasting van de betreffende spier: de loodzware, want zeiknatte onkruidhoop verplaatsen met de riek? Teveel boodschappen (àlle boodschappen) vanuit de auto boven aan de weg het huis binnenslepen (vier trappen op)? Remedie: pijnstillers en spierverslappers! Nou ja, niets ernstigs beschadigd en over een kleine week weer boven jan (hopen we).
Img_2572_2Img_2569_2Dat is het meest spectaculaire nieuws van de afgelopen periode. De verbouwingen zijn niet genekslagd of gekruisigd, maar liggen wel weer even stil wegens regenval. Eén kant van het huis is al helemaal afgebikt en opnieuw gestuukt. De riolering/drainage is tot aan de weg aangebracht. In ons nieuwe traphalletje zijn de deuren geplaatst. Img_2578_2Img_2583 Onze meest talentvolle klus-padrone (ik zeg het met stijfnekkige trots) heeft de keuken in het huurappartement weer in elkaar geknutseld! Het wachten is op de loodgieter die de radiator komt installeren en de keukenleidingen weer aansluit, het wachten is op de smid die de trap moet verven, de luiken moet aanbrengen, de railingen moet vastmaken, het wachten is op de tegelzetter, die enz enz. A domani!

PS 1 De eerste krokussen staan in bloei! Img_2580

PS 2 De eerste GoogleAds zijn verschenen! Ads

3 opmerkingen:

 1. Sterkte met het nekkie!
  Bij ons komen de krokies ook al boven de grond. Heerlijk. En hoorde ik gister de lokale merel een eerste riedeltje geven. Zou het dan toch weer gaan gebeuren...lente?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat de hark-padrone maar een paar dagen in z'n nest liggen, tis toch geen gezicht voor de bouwvakkers als hij de hele dag rond loopt met een ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sterkte, hier bloeien ook de krokussen en steken de tulpen al met hun kopjes door de aarde. Weet wat spierpijn is na de verhuizing van dochter lief. Keuken zo te zien weer keurig in orde.

  BeantwoordenVerwijderen