Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


zaterdag 21 maart 2009

È troppo o niente

Img_2713 Hollen of stilstaan. Dat is het met Torti. De ene week komt ie een dag gewoon niet, de andere week komt hij zelfs op zaterdag om met alle man aan de muur op de parkeerplaats te gaan werken ... Zou het zijn omdat Cassani maandag weer poolshoogte komt nemen en Torti bang is dat hij niet genoeg is opgeschoten?
Het is in ieder geval eens een keer een positief puntje. Dat werd tijd, want de ergernissen nemen toe. Zelfs de flegmatische padrone heeft al een keer vanaf de steiger met verheven stem met onze aannemer staan ruzieën. Torti is aan de parkeerplaats begonnen en heeft al zijn mannen daarheen gedirigeerd, terwijl wij verder willen met het schilderen. Daarvoor moet eerst de intonaco rond het huis af. En dat liet Torti dus weer eens liggen, vlak voor het klaar zou kunnen zijn. Telkens hetzelfde liedje: het lijkt een soort ziekte.
Bull Ook de wat lichter ontvlambare padrone is inmiddels zover dat hij Torti in het Nederlands de huid vol zou willen schelden. Waar die man zich allemaal niet mee bemoeit! Als hij je ziet verschijnen begint hij: over de rozen, over de eik, over de planten, over van alles en nog wat. Gisteren maak ik aanstalten de steiger te beklimmen om de isolante, de voorstrijklaag voor de muurverf aan te brengen. Is geen kunst aan, gewoon ruim op de muur kledderen en zorgen dat je alles goed raakt. Torti ziet mij en begint: "Vai a dipingere? Non sei capace!" Ga je schilderen? Dat kun jij niet. En dat zegt hij met een heel serieus gezicht, het is geen grap, hij meent het. Als ik één van zijn eieren nu bij me zou hebben, denk ik op dat moment, dan kreeg hij dat nu tegen zijn hoofd. Wat denkt ie wel! Hij heeft me nog niks zien doen, weet niet wat ik ga doen, hoe ik het ga doen en wat het resultaat is. Toch denkt hij te weten dat ik het fout zal doen. Eikel!!!
Ook op het werk van Nico heeft hij commentaar: "Non cominciare, è ancora bagnato!" Nog niet beginnen, de muur is nog nat! Torti vindt dat je pas kan verven als de isolante droog is. Maar Mimmo, die van huis uit schilder is, heeft ons verteld dat je juist direct moet verven na het opbrengen van de isolatiemelk. Terwijl Torti loopt te foeteren, kijkt Mimmo ons dan ook aan met een blik van "laat-maar-lullen".
project waarbij je elke dag met elkaar te maken hebt, is het net of je getrouwd of op vakantie bent met iemand die je niet zelf hebt uitgekozen. Op een gegeven moment is de rek eruit. Tijd om "als vrienden" uit elkaar te gaan. Maar we moeten nog wel een paar weekjes!
Img_2716Img_2715  Img_2714  Gelukkig zien we dat het huis steeds mooier wordt en op een gegeven moment, niet ver meer weg, zal Torti toch echt niets meer in of nabij het huis te zoeken hebben. Maandag Cassani maar eens aanspreken op het uitstel-gedrag van onze aannemer ...

8 opmerkingen:

 1. Oeioei wat een enorme klus is dit en niet in het minst op sociaal vlak merk ik...
  Jullie hebben wel een prachtige kleur gekozen voor de gevels. Het wordt echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "de huis vol zou willen schelden"
  Is dat een bekend Italiaans gezegde?

  http://www.youtube.com/watch?v=IIAdHEwiAy8

  Tip: om het leesbaar te houden wel een andere kleur verf gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waar het hart van vol is hè ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve jongens, wat ziet het er al mooi uit! Wat een 'likje' verf al niet vermag. Daar komen de oleanders en al dat andere mooie spul vast prachtig tegen uit. Bedenk maar of er nog wat plantgoed vanuit hier daar moeten komen. In mei??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zei nog houd het leesbaar...
  http://www.gne.tweakdsl.nl/duepadroni/verf.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt het niet goed gelezen. Er staat: Torti go home!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ow nu je het zegt (niet echt duidelijk), dacht dat daar stond "Home sweet home!" ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha nico en stef, het duurt ff(ook onze reactie overigens)maar dan hebben jullie ook wat.....Mooi kleurtje, jullie app.complex!Begrijp dat jullie veel geduld moeten hebben met de aannemer cq uitvoerder....Alles weer ok met jouw koppie Stef? Dat was wel schrikken joh!!! Hier gaat alles z'n gangetje.Overigens helemaal geen contact met nieuwe bewoners van jullie huis o/d Kervelgaarde. Nou jongens,succes met alles en veel groetjes vanaf de Lauriergaarde 8

  BeantwoordenVerwijderen