Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


zondag 22 februari 2009

Seminare

Cultuur_van_de_kerk_2   Seminarie? Zijn de padroni ingetreden? Jullie hadden natuurlijk al het idee dat wij een soort kloosterlingen waren, zo vroom en zedig als wij zijn (ook heeft een van de padroni een soort tonsuur). Maar nee, seminare betekent gewoon: zaaien. Wat zaaien de padroni dan, het is toch nog veel te vroeg om te zaaien? Het antwoord luidt: ja en nee (het is allemaal zó “dubbel”).


Lumachinemareporchetta1  1.    Ja, maar wat er gezaaid wordt is … nijd! Gisteren bijvoorbeeld, middels het zenden van een sms’je aan de bitch/schoonzus, met de mededeling dat we weer eens heerlijk zaten te smikkelen in de Menhir (zeeslakjes, inktvisjes in alle soorten en maten, orata op verschillende wijzen klaargemaakt, lekker sprankelend malvasia-wijntje erbij). En dat terwijl de bitch zich nog twee maanden zal moeten verbijten alvorens dezelfde Menhir te kunnen mogen bezoeken! Etter-padroni!Img_2512_2  2.    Nee, want wat er gezaaid wordt is … nijd! Dit keer niet alleen bij de bitch maar bij alle in NL woonachtige medelezers. Het weer begint hier namelijk zodanig mooi en lenteachtig te worden dat we buiten kunnen zitten en in de tuin kunnen werken, ter voorbereiding op het echte zaaien. Dat kan niet lang meer duren en het wordt ook tijd dat het kortebroekenweer wordt, want het is tenslotte al eind-… februari J. Schaterlachdeschaterlach. Etter-padroni!De padroni werken dus eindelijk weer eens hard, als ze tenminste niet worden lastig gevallen door Torti, die bij alles wat we doen een meesmuil trekt. Ook wil hij telkens weer weten hoe dit moet en hoe dat moet. Waarom hij het ons vraagt is echter niet duidelijk, want hij weet het zelf altijd beter. Spreek je hem tegen dan wordt hij chagrijnig. Overlegt hij niet met ons, dan schreeuwt en blaft hij tegen zijn mannen. Soms om gek van te worden. Een paar maanden Torti begint een tortura te worden. Pfff.
Img_2507Img_2510   Gelukkig heeft Torti wat het werk betreft nu wel weer de geest gekregen, lijkt het. Binnen een week zijn in de keuken de gaten voor het nieuwe raam en de openslaande deuren gehakt én zijn de nieuwe ramen/deuren geplaatst! Het kán dus wel, Torti! In principe is de benedenverdieping nu af en kunnen we verder gaan met witten en inrichten. Enig obstakel is nog dat in het trapgat beneden de vloer nog uitgehakt wordt, om de tegelvloer te kunnen leggen: toch nog stof!
Img_2497
Buiten is Torti nu verdergegaan met de zoccoli, de spatrand rondom het huis. Er is gaas geplaatst en daartegen komt de strollato, de cementkots. Morgen gaat hij hier misschien mee verder, maar met Torti weet je het nooit.Img_2505  De padroni werken dus aan de tuin: achter op het land aan de moestuin (vooral rooien en verbranden van onkruid) en voor aan de bloemenzee (onkruid wieden, spitten, stapstenenpad uitzetten). De komende periode schijnt het mooi weer te blijven, zodat we lekker op kunnen schieten!

2 opmerkingen:

  1. Ik zie dat jullie al helemaal ingeburgerd zijn met het wasje aan het balkon. En dat terwijl jullie zo snoeven over jullie tuin. Kan er niet gewoon een bleekveldje komen?
    Italianen, ......pffft, laffe kaffers dat zijn het!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En ik vind etterpadrone een prachtige term! Als het treiteren van bitch hoofddoel geworden is, dan zou dat wel eens ten koste kunnen gaan van een mooie dvd... Pas op!

    BeantwoordenVerwijderen