Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


maandag 9 februari 2009

Primavera

Img_2297  Al is het misschien maar voor één dag: vandaag was het toch echt even lente! Een graad of 13 en een lekker zonnetje: we konden lunchen op het terras. Nog wel met de bodywarmers van de Action, maar toch. Ook hadden we weer Alpenzicht, scherper dan ooit. Vast door de meters en meters sneeuw die er op de Alpenspitsen gevallen zijn ...
Img_2288Img_2281 

Nu zou je denken dat Torti ook van de mooi-weer gelegenheid gebruik maakt om eens een keer lekker op te schieten, maar nee: hij verscheen alweer niet. Morgen hebben we hem opgeroepen, met Cassani, voor crisisberaad. We willen een nieuwe planning waar Torti zich vervolgens aan gaat houden en waarop hij zal worden afgerekend!
Img_2300Img_2303Img_2304    Toch boeken we zelf nog steeds (bescheiden) voortgang: de gewenste bedbank voor een redelijke prijs hebben we gevonden in de MercatoneUno ten noorden van Pavia. En vandaag zijn de smeedijzeren bedden afgeleverd. Ze zien er perfect uit, maar we zetten ze nog maar niet in elkaar: even (?) wachten tot Torti beneden klaar is.
Naamloos1_2  In Italië zelf is er ondertussen sprake van een constitutionele crisis. We spreken hier niet veel over politiek, maar we volgen het wel zo'n beetje via krant en journaal. Er gebeuren gekke dingen (zoals in zoveel landen), maar deze week spant echt de kroon. Het gaat allemaal over een meisje dat al 17 jaar in coma ligt. Haar vader heeft een half jaar geleden na lange juridische strijd van het hoogste rechtscollege toestemming gekregen om de voeding te beëindigen, waarna het meisje zal sterven. Maar dat gaat zomaar niet! Opeens worden Berlsuconi c.s. wakker en proberen met alle middelen in te grijpen: alle staatsziekenhuizen worden bedreigd met intrekking van staatsfinanciering als ze het meisje opnemen om haar vervolgens te laten sterven. Dat weet de vader te omzeilen door naar een privékliniek te gaan. Waarop Berlusconi met een decreet ogenblikkelijk het stoppen van de voeding wil verbieden. Een decreet dat de president Napolitano moet tekenen. Deze weigert, want hij vindt het decreet ongrondwettelijk. Waarop Berlusconi de president min of meer voor rotte vis uitmaakt en zegt dat die grondwet na de oorlog door linkse sovjet-aanhangers in elkaar is gezet. Hij wil de grondwet zodanig veranderen dat de president decreten verplicht moet gaan tekenen. En ook is hij nu bezig om in twee dagen een wet door het parlement te jagen, die hetzelfde moet doen als het gesjeesde decreet. Waarna het geplaagde meisje, tegen haar uitdrukkelijke wil, uitgesproken voor haar fatale ongeluk, gedwongen zal worden door te vegeteren. De vader spreekt van een geweldadige handeling, waaraan zijn dochter wordt onderworpen. De Italianen zelf zijn geheel verdeeld over de kwestie, de stemming is ongeveer 50-50%, waarbij de jongeren en linksgeoriënteerde burgers in meerderheid voor het recht op levensbeëindiging zijn, en de ouderen en rechtsere burgers tegen. Op de achtergrond (?) speelt de invloed van het Vaticaan een belangrijke rol. De komende dagen zullen bepalend zijn voor het lot van Eluana, want zo heet ze. De voeding is inmiddels gestopt, maar zal na de wetswijziging mogelijk weer gestart worden. Sollen met een mensenleven!Naamloos1  En zoals jullie zien is de opmaak van het blog ook een beetje veranderd: iets meer kleur! Het is nog niet helemaal goed, want met de blogsoftware krijg je lang niet altijd wat je hebben wil. We gaan nog even verder prutsen ...

2 opmerkingen:

  1. We hebben de berichten over Eluana hier in Nederland ook meegekregen. Gruwelijk! Overigens is ze vandaag overleden, hoorden we op het nieuws.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was hier ook voorpaginanieuws. En die Alpenfoto's WAUW!

    BeantwoordenVerwijderen