Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


dinsdag 20 januari 2009

La ripresa

En ja hoor, daar waren ze opeens weer. Ondanks sneeuw, regen en kou zagen we Mimmo, Festi en Marco de weg af komen wandelen. Weg? Het leek wel een rivier door al het smelt- en regenwater dat naar beneden gestroomd kwam. En daar verschenen Torti en Cassani warempel ook al. Het beroep dat Cassani op ons verzoek op Torti had gedaan, had kennelijk effect gehad: het werk zou eindelijk weer doorgaan! Torti en Cassani gingen gelijk de cantina in om de precieze plaats van het trapgat te bepalen. Het gat voor die trap zou vandaag dan eindelijk gemaakt gaan worden. Daarna werden de vervolgwerkzaamheden besproken en de offerte die Torti daarvoor gemaakt had: buitenkant van het huis opknappen, terrassen betegelen, parkeerplaats aanleggen, zwembad installeren. Alles blijkt wel weer iets duurder dan gedacht en als we daar ook nog de meerkosten voor het werk tot nu toe meetellen … Vooral de nieuwe grensmuur heeft goud geld gekost (en eerlijk gezegd: ze zijn er ook heel lang mee bezig geweest, maar ja, wat heb je dan: een grensmuur, meer niet). Het bestraten van de gehele oprit schat Torti op 10.000 euro. Dat wordt ons toch echt te gortig, en er zal een goedkoper alternatief worden gezocht.
Vento_2 Img_2119         De periode dat we in NL waren heeft, zo blijkt nu pas, toch nog schade opgeleverd: een aantal van de nokpannen is er afgewaaid, op verschillende plaatsen. Eerst was dat niet te zien, want het dikke pak sneeuw bedekte de schade, maar na de dooi van de laatste dagen, kwam deze ellende opeens tevoorschijn. Torti vertelde ons dat er een zeer zware storm was geweest rond kerst. Zo zwaar, dat hij zelfs even langs ons huis was gegaan om te kijken of er geen grote schade was. Schade wel dus, maar niet heel groot. En waarschijnlijk wordt dit gedekt door onze verzekering.
Img_2124Img_2128Img_2131Img_2133                      Het is nu eind van de middag en het gat voor de trap zit erin! De smid is langsgeweest voor het opmeten van de ramen beneden (waarom is alweer de vraag, dat had hij toch al gedaan of gaat hij dan nu pas, in strijd met eerdere beloften, het materiaal bestellen?) en om te kijken hoe hij de trap moet smeden. Die trap krijgt een metalen frame en dat betekent hopelijk dat deze vrij snel geplaatst en afgewerkt kan worden …? Img_2129  Buiten zijn de stempels onder het terras weggehaald en zie je pas goed hoe groot het eigenlijk is!
Een goed beeld van de vervolgplanning is al met al moeilijk te krijgen. De winter blijft maar voortduren en van het weer hangt uiteindelijk alles af. En als je naar de inhoud van het vervolgwerk kijkt denk je de ene keer dat het zo gepiept zal zijn en de andere keer dat er nooit een einde aan zal komen. Het blijkt moeilijk in te schatten. Eind augustus moet het echt klaar zijn, want voor die periode hebben we twee boekingen binnen!2 opmerkingen: