Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


woensdag 13 augustus 2008

Le targhe

Hpim4621_2  We hebben ze! De Italiaanse kentekens, bedoel ik. Alleen ... ze zitten nog niet op de auto. Het wachten is nu op de offertes van de verzekeraars hier en die zijn deze week, zoals 99% van Italië, op vakantie. Het is tenslotte bijna Ferragosto  en iedere Italiaan heeft zijn keuze voor dit jaar gemaakt: mare of monti. En als we dan verzekerd zijn, is het nog niet klaar, want we hebben nu alleen nog maar een voorlopig kentekenbewijs, dat 60 dagen geldig is. We moeten onze kentekens nog laten registreren, en dat gaat weer via een andere instantie, de ACI ofwel Italiaanse ANWB. En het kost weer geld, een bolletta (een soort zegel te koop bij een tabaccheria) van 14 euri en ook nog eens ruim 200 euro te betalen aan de ACI. Dan zou het klaar moeten zijn, zij het dat je eigenlijk ook je rijbewijs moet laten registreren. Dat beschouw ik voorlopig maar even als niet gelezen en niet bekend, we hebben tenslotte een Europees rijbewijs dat nog tot 2017 geldig is. Het is voorlopig genoeg gedoe geweest. Maar we hebben de belangrijkste slag gewonnen, we hebben een nummer, te weten DP-377VF. Met de I van Italië er voor lijkt het net of er I Due Padroni staat, grappig hè?  Maar wat doen we met die VF? (er zijn hier al suggesties gedaan, maar wie wil, mag het ook proberen).
Voor de rest ligt het leven hier dus aardig stil: de ingegnere is met vakantie, de badkamerleverancier idem, het keukenbedrijf dito, de smid (voor de scharnieren) gesloten. (De titel van dit stukje zou je dus ook kunnen lezen als lethargie ...) Wat te doen? Zwemmen! Niet in het eigen zwembad (we hebben een bedrijf in de peiling dat het voor ons in elkaar kan zetten, maar dat is in ferie), maar in St Maria (wij allemaal, baantjes trekken: zwemmen kreng!) en in de Middellandse Zee (Lieke en Vera) en in de rivier de Trebbia bij Bobbio. Hpim4611 Hpim4602 Hpim4596 Dat laatste is een ontdekking, want hoewel we er al verscheidene keren langsgereden waren (o.a. op weg naar de Middellandse Zee) hadden we er nog nooit badgasten gezien. De Italianen komen er kennelijk alleen zwemmen als ze vakantie hebben, maar wij zouden dat natuurlijk het hele (lange) zwemseizoen kunnen doen. Met Saar, want honden zijn overal zeer welkom. Zondag hebben we er met zijn allen heerlijk gebaad, iets ten zuiden van Bobbio, in Marsaglia.Hpim4607 Hpim4619  Maar er zijn vooral ook tússen de grotere plaatsen zeer romantische en spectaculaire zwemplekken te vinden. De Italianen zetten hun auto langs de kant van de weg en klauteren naar beneden. Dat gaan wij ook nog eens een keer uitproberen. Voorlopig was het bij Marsaglia al heerlijk en is Bobbio een heel leuk stadje om vooraf en achteraf te gaan koffiedrinken, flaneren, dineren of kerken en musea te bezoeken. En deze keer ontdekten we ook dat de abdij van Bobbio wel degelijk toegankelijk is, maar dan via de achterkant. Een vriendelijke (en erg vasthoudende) meneer gaf ons veel uitleg over de abdij die oorspronkelijk van de Columbianen, volgelingen van de orde van St Columbanus was. Hpim4616  Deze heilige en zendeling uit Ierland (een soort Willebrordus) is in de 6e eeuw, op pelgrimstocht naar Rome in Bobbio gestrand, d.w.z. gestorven, en zijn resten liggen in de abdij. Een groot beeld van Columbanus staat overigens boven op de Pennice-pas.De komende week staat het hier overal bol van de activiteiten en processies, i.v.m. het mid-augustusfeest Ferragosto, eigenlijk een soort oogstfeest, maar ook Mariatenhemelopneming. We zullen eens kijken wat we daarvan mee kunnen pikken! Ferragosto

9 opmerkingen:

 1. Zie ik 't goed, zijn die twee nuffige doosjes die daar als enigen vrijwel geheel gekleed te water gaan de pensiongasten van deze zomer? Kom op, when in Rome do as the Romans do: zwempak aan en zonnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie zijn die 376 andere I Due Padroni's?

  BTW: waren er geen stoere binken die een duik van de brug waagden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier is er weer sprake van vertekenen de beelden. De Padronies (Italianen...laffe kaffers bij de vleet...-naar R vh G-) hadden de rivier al fluks, rennend overgestoken, op zoek naar de schaduw, want de zon is zo slecht voor hun tere huidjes, en zich op hun handdoekjes geïnstalleerd en hadden, vonden zij, nog ruim de tijd een foto te maken van...twee rheumatische dames, waarbij de lamme de lamme omhoog hield in het snelstromende water, vol met verradelijk gladde stenen. Niets maar dan ook niets, liet de galante heer in ze ontwaken, niet ons geworstel, ons gevloek, ons huilen. Ons restte alleen nog, bezweet, gebutst en een illusie armer aangekomen, de kleren uit te trekken en in, het ons verwelkomende, zwoele rivierwater te duiken. En dat was HEERLIJK.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kunnen de geachte holbewoners van 9 Fraz. Spagna er misschien even heel kort bij stilstaan dat andere parenti (d.w.z. één van hen) inmiddels alweer 4 dagen door weer en wind naar het werk fietsen... Het is niet nodig om de reeds geleden pijn te verergeren met dit soort zielige verhalen. Wij, bitch, eisen begrip en compassie! En wel meteen én schriftelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. VF=
  VakantieFeestvierders?
  Viriele Flikkers?
  Vrolijke Fransen?
  Vrijdenkende Fanaten?
  VieuxFlessenlikkers?
  Varkens File'tjes?
  Vrome Fraters?
  Voluptueuze Fantasten?
  Vrouwonvriendelijke Filmmakers?
  Voorlopig Fietsen?
  Vleugje Fatsoen?
  Vluchtende Forensen?
  Veel Foutjes? (in het weblog)
  Vage Familie?
  Vereenzaamde Familie?
  Vlitsende Farkens?
  Vredig Fruit?
  Vale Faecaliën?
  Voze Frambozen?
  Vino Fantastico?
  Valse Floristen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. als enige deelnemer (erg teleurstellend, ik had toch tenminste Villa Felderhof als suggestie verwacht, van een of andere RareDruif) is het bitchgezin uiteraard de winnaar van de VF-wedstrijd. De zevende suggestie van onderen vind ik zelf de leukste, maar ja wie ben ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gratis vervoer van een doos vol nattigheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet wie P is dus dat heb ik dan weer gewonnen...
  maar wat valt er te winnen?
  Ik heb hier al eerder 2 prijzen in de wacht geleept ("beste bijdrage in maanden" en "beste kerst-webpagina")...

  Maar ik wil iig niet krenterig overkomen dus heb ik nog een kadootje:

  http://www.hetoudepostkantoor.nl/

  BeantwoordenVerwijderen