Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


maandag 22 juni 2009

Degustazione

Img_4371Wijn proeven, dat willen we wel. En we komen er steeds meer in. Bijna iedere week organiseert een van de vele cantina’s van de Oltrepò wel een proeverij. En allemaal hebben ze hun eigen specifieke wijntjes. We zetelen ons in de wijnkelder en laten ons lekker bedienen. Kom maar op met die “smaakies”. Forza Italia!
Img_4369Vandaag was er een proeverij bij Travaglino, een grote imposante boerenhoeve, waar we al een paar keer langsgereden zijn. Maar zo even alleen naar binnen … Een speciale proefdag is dan een leuke drempelverlager. Daarbij komt dat we als het wijn betreft niet veel aanmoediging nodig hebben. Het wijnkwispedoortje op de tafel bleef ook deze keer maagdelijk leeg. We moesten even wachten, maar toen werden we geholpen door een zeer vriendelijke en uitleg-vaardige dame van het bedrijf.   Img_4375 Ze adviseerde ons in de volgorde van de te proeven heerlijkheden (uiteindelijk werden het er vijf) en was zo slim om de lekkerste en duurste wijn als laatste aan te bieden. Die we natuurlijk prompt gekocht hebben. Zes flessies! Een fantastische rode Pinot Nero, die een tijdje in een eikenhouten vat heeft mogen zuchten en smachten naar een dorstige fijnproeverskeel. Dertientje per fles.Beetje duur. Nou ja, voor speciale gelegenheden dan maar. Ook een witte Riesling ging mee naar de Villa, van een iets lagere klasse, maar met een heel bijzondere salie en basilicum vleug in de smaak. Lekker bij bepaalde vis en wit vlees, en saltimbocca (denken wij). De Bonarda was lekker fris en fruitig als altijd en ook de gewone rode Pinot is goed te doen. Maar die halen we voor de helft van de prijs wel bij de Cantina Sociale (2,50 per fles).
Img_4380Img_4390   Tegelijk met de open dag werd er een soort klootschieten met ronde kazen gehouden, op de straat naar de wijnboer. Dit in het kader van een nationaal kampioenschap, ja het was serieuze sport. Kon je ook zien aan het postuur van sommige atleten. Leuk om naar te kijken, sommige kazen sprongen onderweg uit elkaar. Daar deed Saar dan weer haar voordeel mee. Het weer was prachtig (’s nachts was er wel een onweersbui, maar we hebben niet het noodweer van elders in Italië), het uitzicht helder en adembenemend. Img_4361  We blijven dus nog maar even hier. Volgende week weer proeven misschien. Cin cin!

(Wilt u ook genieten van de Oltrepò? Kijk dan gerust eens rond op onze site Villa I Due Padroni B&B Italie bed breakfast Italie of direct op de Nederlandse pagina Villa I Due Padroni B&B Italie bed breakfast Italie).

1 opmerking:

  1. Stelletje luie zuipschuiten! En wij maar werken. Nou ja... vandaag even niet. Bitch nog ziekjes en -bitchgenoot roostervrij. Bitchkind, die voegt tenminste iets toe aan de economie!

    BeantwoordenVerwijderen