Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


donderdag 25 februari 2010

Sputare vino? Non ci penso affatto!

Img_6902 Wijn uitspugen? Nee, geen denken aan! Ook al is het pas 15 uur, als er wijn geproefd moet worden, gaat het ad fundum. Veel te lekker en goed proeven vraagt om meer dan één slok. Bovendien hebben we dorst en goesting na de rondleiding van een uurtje door de kelders van Travaglino, het eeuwenoude wijnhuis in Calvignano, op steenworp afstand van de Villa. De padroni hadden hier eerder al een proeverij bijgewoond en wegens succes is het wijnbedrijf daarom opgenomen in het prachtige, spotgoedkope, niet te missen culinair/gastronomische arrangement dat we onze gasten aanbieden.
Img_6903 Dit onderdeel werd vandaag maar eens ter toetsing aan de boots-aliens gevoederd. Zouden ze spugen (als lama's), dan kon het onderdeel als mislukt beschouwd worden. Slikten ze alles weg, dan zou het een succes zijn. Nou, er werd geslikt! Zes verschillende wijnen werden er geschonken door de vriendelijke gids, die in de tussentijd ons almaar luidere Nederlands probeerde te ontcijferen, en ook zat uit te denken wie nou wat van wie was. Mooi dat hij de lesbo's in het gezelschap niet herkende: vermomd!Wijn 1: Grand Cuvée Brut, een champagne-achtige sprankelwijn, veel lekkerder dan prosecco. Ook weten we nu waarom: deze wijn wordt volgens de arbeidsintensieve klassieke methode bereid, waarbij de wijn veel meer met het gist in contact komt dan bij de methode Martinot, die o.a. voor de populaire prosecco gebruikt wordt.
Wijn 2: Campo della Fojada, een Riesling van zowel de Rijn- als de Italiaanse variant met een fruitkruidige of kruitfruidige mint-salvia-basilicum geur en vleug. Hebben we de vorige keer al ruim ingekocht en nu bis.
Wijn 3: Pernero, een jonge rode Pinot Nero. Jammer genoeg weinig geur en een snel wegstervende smaakbeleving. Iets om 's zomers snel weg te drinken, als limonade.
Wijn 4: Poggio della Buttinera, een veel langer en op eik gerijpte rode Pinot Nero. Heerlijke geur en rijkere smaak. Vorige keer al gekocht en nu weer.
Wijn 5: Marc'antonio, alweer een rode wijn, gemengd uit alle rode druivensoorten van de streek. Leek gek genoeg toch erg op de vorige.
Wijn 6: Montécerésino, een champagne-achtige rosé ter afsluiting. Heerlijk! Nemen we.Img_6862 Img_6878Img_6886 De rondleiding zelf was ook heel leuk en informatief, niet in het minst door (alweer) de simultaanvertaling van de alcohol-padrone. Gelukkig vond de rondleiding logischerwijze vóór de slemperij plaats.
Img_6860Img_6888_2  We leerden dat kurken (van de champagnes) uit verschillende laagjes bestaan, wat de verschillende methodes van bereiding zijn, dat de spumante een druk van 6 atmosfeer moet hebben en dat de flessen bij het opbouwen van die druk regelmatig in de rekken ontploffen.
Conclusie: boek het arrangement en ervaar dit knallende smaakavontuur!

3 opmerkingen:

  1. De druk op bitch om een reactie te plaatsen op deze blog is inmiddels opgelopen tot boven de 6 atmosfeer. Maar dit terzijde. Bitch was overigens een van de weinige slempers die zich beperkte tot 1 of 2 slokjes per glas en de rest vervolgens in het spuugbakje dumpte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iedereen in de olie behalve ene BB die alles in de Po liet lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is het al mogelijk om voor deze excursie te boeken? Voor als we in september de Villa komen bekijken? Ik begin er steeds meer zin aan te krijgen. Vooral als het zoals vandaag, hier in Nieuwegein, erg regenachtig is.

    BeantwoordenVerwijderen