Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


donderdag 17 december 2009

Babbo Natale Suicidale

Img_5672  Nee! Weg! Hou op! Nééé. Au! Pas op hoor! Afblijven! Auwau! Stoppen nu! Af!
Het vocabulaire van de padroni is de laatste tijd wat geslonken, door de aanwezigheid van de redeloze harige onderdaan(?), en dus is een blogje schrijven misschien een goed taaltherapie. Het Naatsieonaal Dikthee is ook weer langsgeweesd dus tweifelen we bei elluk woort.

Img_5690Img_5678  De padroni willen graag goed “integereren” in Italia en dus hebben ze besloten nu toch maar eens mee te gaan doen met de kerstmannengekte die hier elk jaareinde losbreekt. Overal hangen ze, de suïcidale kerstmannen (moet er nu wel of niet een trema op zelfmoordbijvoegelijkenaamwoord? suicidale? su icidale, su-iessidale?). In Pavia ontdekten we ze voor het eerst, de arme pakjesdragers, ze hingen te bungelen aan alle balkons, alsof ze er elk moment vanaf wilden springen. Niemand greep in, niemand belde een psych om ze op te beuren en te redden. Maar nu hebben wij hem ook. Én we hebben lichtjes, in de prachtige vaderlandse kleuren rood, wit en blauw. Of is het nu rood, blauw, rood? Sorry, even misgegrepen in de winkel.Img_5569 Naast een kerstman met zelfmoordneigingen, is er een ook een padrone met deze kwaal behept. Deze vond het nodig in de wilgen te gaan klimmen om de takken te gaan snoeien, een wankel karwei. Dapper, dat wel, maar wat moeten we met de wilge(n?)tenen. Heeft er iemand een breipatroon voor een leuk mandje over?En nu er ook nog eens (2e keer) sneeuw gevallen is, dreigt het warempel een echte kerst te worden, mét gasten, want rond de kerst zit Villa I Due Padroni ook al lekker vol. Even nog een kerstlunch boeken, bij een lekker en gezellig restaurant en dan kunnen we niet meer stuk. Met Oudjaar zitten we bij Marco, Nando en Leda, van Bagarellum, het geweldige restaurant van de kookworkshop (kijk eens op de nieuwe pagina Kookworkshop Vakantiehuis Italie . Er is nog meer nieuws te zien: zoekt en vindt!).Img_5580Img_5619 Img_5602   Afgelopen zondag stond in het teken van de eindejaarslunch van het Ticinum Gospel Choir waar de tenor-padrone lid van is. Heel lekker eten in een Van der Valk-ambiance, een mega-zaal met kitschversieringen. Maar het eten was verrassend lekker en de sfeer heel gezellig. Kijk voor een impressie van de verrichtingen van dit koor maar eens op YouTube:http://www.youtube.com/watch?v=t6OIUDEHg58Een paar winterimpressies tot slot, in beeldende vorm.Img_5699Img_5733
Img_5715 Img_5695  Img_5718 Img_5727PS De software van web-log heeft rare trekjes. Eerst publiceert men een bericht twee keer, en daarna wordt een oud bericht per mail rondgestuurd. Kijken wat deze keer de verrassing zal zijn.

3 opmerkingen:

 1. Buongiorno padroni!
  Nog Zwarte Pieten gezien dit jaar???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kerstman is wel erg atheistisch als hij zelfmoord pleegt aan de balkonnetjes (of is het balkons, ook ik twijfel in deze periode aan mijn spelling). Ik luisterde kerstliedjes met mijn leerlingen Italiaans, maar vond veel christelijk taalgebruik: pargol divin, mite agnello redentor. Dat moet prachtig zijn om dat te kunnen zingen in het koor. Want in het dagelijkse taalgebruik komen deze woorden nooit voor! Bedankt voor de kerstwens en insgelijks. Buon anno nuovo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne kerstdagen en GELUKKIG NIEUWJAAR.
  En...biedt die springer toch een kopje koffie aan.......gewoon even een praatje maken.....

  BeantwoordenVerwijderen