Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


dinsdag 17 augustus 2010

Degustazione DOC

IMG_4757 Eerst een les: “Van de 1500 wijnproductiebedrijven in de Oltrepo Pavese, het na Toscane en Piemonte grootste wijngebied van Italië, brengen er 1200 hun druiven naar de co-operaties of wijnbedrijven van andere streken.” Aldus Carla, mede-eigenaar van Azienda Agricola San Michele ai Pianoni, waar we gisteravond te gast waren. “Blijven er dus 300 wijnboeren over die allemaal hun eigen wijn maken!” berekenen we snel. Voor wat betreft de oenologische ontdekkingstocht door de Oltrepo hebben we dus nog even te gaan …


IMG_4739 Nou ja, voor vandaag houden we het maar bij dit leuke bedrijfje, dat op de route naar Bagarellum ligt. Al meerdere malen hadden we ons afgevraagd wat dit apart gelegen huis nu precies was: een agriturismo, camperplaats? Er stonden immers altijd veel auto’s op het terrein.  Blijkt dat die alleen als afschrikking bedoeld zijn, een kwaadwillende passant zal hier niet gauw willen inbreken als hij (zij?) denkt dat er veel mensen aanwezig zijn. Maar meestal is de kleine Carla er alleen, als man Antonio op pad of in de wijngaarden is. We waren er ingetuind, dus de truc werkt.


Logo Hoe we erachter zijn gekomen dat zich hier de wijnboerderij van Carla en Antonio bevindt, is een aaneenschakeling van toevalligheden geweest. Eerdere gasten van ons, uit Zevenaar, hadden wij naar een diner-met-klassiek-concert gestuurd. Bij dat diner kwamen ze toevallig aan tafel naast de enige Engelssprekende aanwezige te zitten. Zij moest bekennen dat ze wel eens in Zevenaar was geweest, als inwoner van Tortona, de tweelingstad van … Zevenaar. Waar verbleven deze Hollanders, vroeg zij zich af? Nou bij Villa I Due Padroni in Montecalvo … aha maar daar woont mijn zus (=Carla) ook! En Carla kent uiteraard Nando en Leda en Salvatore en en en …


IMG_4769 De dag na het toevalstreffen kwamen de gezusters al bij de padroni langs met een fles wijn van eigen brouwsel uiteraard. En natuurlijk vroegen de handige ondernemers meteen of Carla ook degustazioni (proeverijen) deed, wat inderdaad het geval was. Ook wel sommelier-workshops trouwens. Of calligrafie … of geschiedenis. Een bezig bijtje die Carla.


Na enkele valse starts was het gister dus eindelijk zover: een bezoek aan de cantina SanMichele ai Pianoni en een proeverij, in het kader van het door onze huidige gasten geboekte culinaire arrangement. Joepie! IMG_4746Een excursie in de wijngaarden leerde ons dat de naam Pinot van de vorm van de tros van deze druiven afkomstig is: als een dennenappel. En de naam van de Croatinadruif geeft aan dat deze oorspronkelijk uit Kroatië komt. En dat de wijndruiven zo klein zijn omdat de smaakstoffen uit de schil komen, hoe meer schil hoe meer smaak, dit i.t.t. wat bij tafeldruiven het geval is. En nog meer van dergelijke wetenswaardigheden. Carla en Antonio bekenden later dat ze de hele wijnmakerij uit boeken hadden geleerd! Zelfs een openhartoperatie zou je zo, als via de LOI, kunnen leren aldus Carla. Toch maar niet.


IMG_4761 De kleine schuur aan het huis stond vol glanzend roestvrij staal: bottelaar, etiketteermachine, wijncontainers. Hier bleek dat het maken van wijn op zich niet zo’n ingewikkeld proces is (druiven scheiden van de bladeren en takjes, persen en in een vat gieten), maar dat de kwaliteitsbewaking allerlei finesses kent, waar je mee kunt spelen en dus een goede of minder goede wijn kunt produceren. “ Wijn maken is een ambacht”  aldus Antonio. Iedereen heeft zo weer zijn eigen “ trucjes” .


IMG_4765 We kregen dorst! Flessen en hapjes werden aangerukt en in de typisch Italiaans chaotische manier van doen (deden ze dit voor het eerst? welnee!) kwamen alle wijnen langs: Riesling, Malvasia, Rosato, Bonarda, Rosso, Rosso Riserva, Pinot Nero en de Moscato-dessertwijn van 15%. Uitspugen deden we niet en een enkele keer kwam er een wijn voor de 2e keer langs. Het werd al gezelliger en de proeverij liep uit en uit. Vanaf een uur of 16:30 tot na 21 uur. En dan hebben we door Antonio aangeboden risotto die hij even zou gaan maken nog afgeslagen!


Dit was een succesnummer. Van de rest van de avond weet de blog-padrone zich alleen nog het hert te herinneren, dat op de weg terug voor de auto heen en weer sprong, of was dat een delirisch visioen?


IMG_4768 IMG_4767


 

1 opmerking: