Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


woensdag 17 maart 2010

Opera lirica

TeatrostradellaDe lente is nu echt doorgebroken en de padroni zouden wel kunnen zingen van genot. Voor het genot van anderen is het echter beter om dat zingen aan professionals over te laten, zeker daar waar het de bas-padrone (livello basso) betreft. Dus gaan we naar de opera, zoals de Nederlander zegt, of op zijn Italiaans: la lirica, het gezongen werk! Gisteravond was er in het schetige theater van Stradella een zogenaamde pocket-opera. Prachtige uitvinding: bekende opera's aangepast voor kleine bezetting en klein theater. Geen groot orkest, geen koor, da's wel jammer, maar zo kun je wel mooi in kleine theaters terecht. Zoals dat van Stradella, dat erg op het Busetto-Verdi theater lijkt. 300 man kan er ongeveer in en wij zaten eens een keer vooraan. Don Giovanni! De zaal was niet vol, want, zoals de vrouw van een koorlid van Nico zei: "Mijn man komt alleen voor Verdi en Puccini, andere componisten (buitenlandse!) vindt hij troppo pesante, te zwaar." Waarop wij meteen Wagner aanraadden als luchtig tussendoortje ... zo zijn we wel.
Big_dongiovanni22Big_dongiovanni12  Italianen lopen alleen warm voor Italiaanse componisten, eigen merk eerst. Dat is een wat minder geslaagd trekje van het zanggrage volkje. Want het gaat vanavond dus wel om Mozart, de geniale opera-componist en Don Giovanni (italiaans!), een absoluut meesterwerk.
Want wat was het weer genieten van de prachtmuziek, die vooral in het eerste deel zo opzwepend, stuwend, ritmisch is en maar doorgaat en doorgaat. Duetten, Trio's, Quartetten, Quintetten, Sextetten, het ene prachtige zangensemble na het andere. En mooi gezongen, door de jonge aanstaande operasterren die van dit gezelschap deel uitmaken. Een heerlijke Don Giovanni, zowel qua stem als uiterlijk om op te vreten. Een sterk acterende Leporello. Enzovoorts. Stukje zien? Kijk op http://www.pocketopera.it/pages/2010/video_dongiovanni.htm  Na een uurtje of 3 was de vrouwenversierder aan zijn eind en werd de cast onthaald op het bravo, brava, bravissimi van onze buurgenoot. "Ze zijn nog jong, een beetje aanmoediging kan geen kwaad", was zijn verklaring voor het enthousiaste geroep. Gelijk had hij!
Dno_rheingold Scalazicht Dit opera-uitje krijgt een vervolg in de Scala, jawel het is gelukt!!! De door de familieleden bij elkaar gelegde euro's ter gelegenheid van de 50ste van de Abraham-padrone zijn schoon opgegaan aan een uitvoering van Wagner's Das Rheingold, in mei. We verheugen ons er al erg op, bedankt familieleden! Een verslag volgt tzt. De foto geeft een indruk van het zicht op het toneel vanaf onze mooie plaatsen.Zelf richten we ons dus niet op zang, maar wel op zaad. Er worden groenten en nog meer groenten uitgezet in potjes en bakjes, de in het najaar aangeschafte plantjes van Bakker die morsdood leken, vertonen nu toch wat tekenen van leven. Meer plantjes zijn aangeschaft. Over een paar dagen, als de grond droger is, kunnen we aan de slag. In afwachting hiervan zijn er horren geplaatst in de slaapkamers van de gasten, door de vloek-en-zucht-padrone (het plaatsen van een hor is net zoiets als het monteren van een rolgordijn) en worden de hekwerken/raamroosters geschilderd door de zucht-en-vloek-padrone (het is zonnig, je doopt je kwast in de verf en er steekt een storm op zodat de verf van je kwast waait).Solemio Het komt allemaal goed! O sole nostro!PS Een filmpje van het spectaculaire einde van Don Giovanni in een uitvoering uit 1994 in het Concertgebouw waar wij zelf bij waren (we staan dus op de video): http://www.youtube.com/watch?v=IptAkeiLzwU&feature=player_embedded

3 opmerkingen:

 1. Wat verschrikkelijk leuk die kleine theatertjes in Italie. Wij; M. en V. hebben er vorig jaar meerdere in de Marke bezocht. Leuk dat ze dus ook bij jullie te vinden zijn. Dat moeten jullie jullie gasten zeker aanraden te gaan zien! En prachtig om zo opera te zien. Je zit bijkans bij de zangers op de lip, zal ik maar zeggen....Houdt U in heren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb al diverse malen het laatste filmpje bekeken, maar geen padrone gezien. Wel andere leuke heren, maar geen kweelpadrone en geen kaalkoppadrone...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tis weer een kwis, zoek de biljartbal-padrone.
  Deze keer zit er geen hoofdprijs voor mij in. :-(

  BeantwoordenVerwijderen