Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


donderdag 11 augustus 2011

Il meteo

Meteo1 Eindelijk is het zover, de padroni gaan zich als Guido Guidi, de meteo-admiraal van RaiUno verkleden en steken in het vervolg Erwin Krol naar de kale kruin: we hebben sinds een week of twee een professioneel WEERSTATION.

Meteo Het woord eindelijk is van toepassing omdat de aanzet tot deze promotie van Villa I Due Padroni tot belangrijk Lombardijs meteorologisch meetpunt al meer dan een jaar geleden gegeven was. Op zoek naar klimaatgegevens liet de internetpadrone zijn handtekening achter bij de CML (Centro Meteo Lombardo) en deze club van vrijwilligers reageerde meteen met de vraag of ze een weerstation mochten plaatsen. Ze hadden nog een gat in hun netwerk. Natuurlijk mocht dat, graag zelfs. Wanneer? Nou pas in het voorjaar. Da's dan wel jammer, maar goed. Voorjaar kwam, voorjaar ging en het werd zomer ... (aanzwellende muziek, Rob de Nijs zingt …).

Meteo8 Alles op zijn Italiaans dus. Gelukkig is het station Amerikaans ;-). Ruim een week geleden ontstond er eindelijk weer contact met de meteologen. Of wij wel even de antennepalen wilden aanschaffen. Dat werd een speurtocht die eindigde bij de fameuze Crosignani, de electriciteitsboer en gezelligheidsvereninging in St Maria. We hadden het kunnen weten, die lui hebben immers alles in hun mega-magazijn achter de winkel. Er moesten een paar in plastic verpakte koelkasten worden verschoven, maar daar stonden ze toch maar mooi op ons de wachten, de pali! Een van 48 mm doorsnee en een tweede van 44. Kosten 24 + 16 = 40 euri. Bij de kassa schoof Crosignani de dunne paal in de dikke, zoals de bedoeling ook was. Toen zei ik dat ik nu dus nog maar één paal hoefde te betalen … maar dat lukte helaas niet.

  Meteo9Drie man sterk kwamen weerfanaten zaterdagmiddag laat aangereden met een auto vol electronieks. Dozen met dit, dozen met dat. Crosignani moest eens weten wat we allemaal op zijn paal gingen monteren! Voor 500 euri aan professionele spullenboel. Er werd een locatie bepaald, een gat gegraven, cement aangemaakt en gestort. Meteo6 Men ging het dak op voor de windmeter: die ging op de paal die de antennista jaren geleden op ons dak heeft gemonteerd. Niemand struikelde en viel te pletter. Toen de cementpaal een beetje uitgehard was werd daar het heuse weerstation gemonteerd. Binnen kwam er een wifi zakpc voor de data-verzameling en verzending én een mooie console. En dat allemaal voor nop (behalve die 24+16 euro dan).

Meteo2 En het werkt ook nog. De data stroomt binnen en de actuele gegevens staan behalve op http://www.centrometeolombardo.com/moduli/stazioni.php?montecalvo (knipt ende plakt en gij zuldet genieten) ook op onze eigen site. Kunnen jullie allemaal zien hoe lekker warm en droog het hier is. En mocht het eens niet zo zijn, dan trekken we de stekker er even uit: technische storing, sorry!

2 opmerkingen:

  1. Nou de paal van Hoogersmilde is er niets bij...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wil die regen grafiekjes ook wel eens zien. :-P

    BeantwoordenVerwijderen