Italiaanse Toestanden - Emigratieverhalen


zondag 3 juli 2011

Che cos'è? (1)

Wat is dat toch?

782px-AlytesObstetricansMaleWithEggs ... het geluid dat je 's zomers hoort, na zonsondergang, die monotone, zeer regelmatige pieptoon? Een van onze recente gasten dacht dat het een alarm was (waarom zetten ze het niet af?), alleen waarom is het iedere avond hetzelfde "liedje"? Is het een vogel, is het een vliegtuig? Nee het is super... vroedmeesterpad. Weten we van VroedVrouwVera, die dit verschijnsel weer uit de Ardennen kende. Het klopt, zie wikipedia: "De aanwezigheid van vroedmeesterpadden is vooral vast te stellen door het merkwaardige, monotone geluid dat ze maken: een korte fluittoon, die om de paar seconden wordt herhaald en aan een generator doet denken. Vooral op zwoele lente- en zomeravonden (van april tot eind augustus, soms nog later) is het geluid te horen."

Cigognola Pavia Castello Cigognola ... dat kasteel daar in de verte met die karakteristieke toren? Dat is het kasteel van Cigognola, privé-eigendom van de Moratti's. Hij voorzitter van Inter (van onze Wesley, concurrent van Berlusconi's AC) en zij recent afgeserveerd als burgemeester van Milaan (namens de partij van Berslusconi). Interessant koppel! Zou zij nu iedere dag in de toren zitten te breien, nu ze niets meer te doen heeft? Of loert ze met een verrekijker naar de gasten van Villa I Due Padroni? Komt Wesley wel 's op bezoek met Yolanthe? Vragen vragen.

Foto0307 ... die bomen daar bij en achter het zwembad? Zijn het olijfbomen? Nee, het zijn wilgen, traditioneel worden de twijgen (tenen) gebruikt om de wijnranken op te binden. Tegenwoordig gebruikt men veelal kunstof opbinddraad, maar enkele wijnboeren prefereren nog steeds de wilgetenen, zoals Roberto van beneden, die in de herfst onze wilgen komt snoeien. Opbinden met wilgentenen gaat sneller, zegt men.Voor olijfbomen is het 's winters te koud in de Oltrepò: het risico dat ze doodvriezen is te groot.

... die zwarte dropveters daar tegen de muur van de rustico? Dat is het verwarmingssysteem voor het zwembad. Het water wordt door de kanaaltjes in het plastic gepompt, dat bloedheet wordt in de bakkende zon,  en zo gaat de temperatuur in het zwembad per dag een graad omhoog. Nou ja, in het begin dan. Nu pompen we ook 's nachts, om de temperatuur draaglijk te houden ;-). Overdag de pomp uitzetten zou een optie zijn, maar dan wordt het water ook niet langer gefilterd (getver). Beter: een bypass aanbrengen zodat de verwarming kan worden overgeslagen. Weer een klus ...

Bonardaextraklein ... dat geschuim van die wijn in die glazen hier? Dat is vivace, frizzante, mosso of hoe je het ook noemen wilt. Typisch voor de streek, bruisende wijntjes, wit, rood en rosé, ook als ze niet zoet zijn. Pas geleerd tijdens de rondleiding bij Il Montù: spuitwijn die op de niet klassieke manier gemaakt wordt, en dus niet in de fles fermenteert, maar in een groot vat, heet  prosecco, ook al mag het hier in de Oltrepò geen prosecco genoemd worden.

 

5 opmerkingen:

 1. Aan het oefenen voor een nieuwe Appie??? ( pun intended ! )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip voor de badmeester-padrone: krurken in de aan en afvoer anders moet het zwembad weer half leeg! #waterverspilling

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kurken en krukken zat zou je zeggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. M'n spellingchecker is down the drain...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beter de spellingschecker dan.........de krurk-padrone

  BeantwoordenVerwijderen